sobota 15. júla 2017

Prečítané leto - Rastlinkový týždeň

Rastlinky sú naozaj všade, nielen v našom okolí, ale aj v knižnici. V pondelok som z poličiek vytiahla knihy týkajúce sa rastliniek. Nemohla chýbať ani jedna z mojich obľúbených z detstva - Voňavý venček. No, všetko to rozhodne prečítať nestihneme, ale aspoň budú mať zbojníci z čoho vyberať.



Keďže toto je náš prvý rok s vlastnou záhradkou, tak sme rastlinky ovoniavali, ochutnávali, jedli aj pili. Len čučoriedky, ktoré sú najobľúbenejším ovocím celej rodiny a na ktoré sme sa tak veľmi tešili, nám záhadne zmizli. Jediný možný vinník je chlpatý a štvornohý (pochybujem totiž že niekto preskakoval plot len aby nám obral pár čučoriedok), tá má čučoriedky tiež rada, ale že by si ich zobrala priamo z kríku? Ešteže sa dajú kúpiť aj na sobotňajšom trhu (2 kilá čučoriedok pre zbojníkov prosím!).



Spravili sme si aj výlet do botanickej záhrady. Vypustiť zbojníkov medzi všetky tie stromy a rastlinky bola zábava. Nevedeli kam skôr utekať, či ovoniavať, obchytkávať alebo radšej hľadať tabuľky s názvami, aby sme vedeli ako sa volajú. Odskúšali sme si tiež, ako pichajú kaktusy a zistili, z čoho sa vyrába čokoláda. Aspoň, že výnimočne nemali chúťky vyliezť na nejaký veľmi vysoký strom :-)








Celý týždeň sme objavovali farebnosť rastliniek. Najskôr sme vyhľadávali farbičky v prírode. Vo vinohradoch sa to síce teraz hlavne zelenie, a krásne rôznofarebné kvety sa objavujú predovšetkým v záhradách u susedov (v našej tento rok pestujeme najmä burinu:-)), ale nakoniec sme našli všetko, čo sme hľadali.



Potom sme si tú prírodu ešte trošku primaľovali.




A nakoniec sme preskúmali aj rastlinné farbivá. Tentokrát nielen zababraním sa pri jedení ovocia. To zbojníkov veľmi bavilo. Zahŕňalo to totiž búchanie a trieskanie, ich obľúbené činnosti. Z listov sme toho veľa nevytrieskali, lepšie išlo granátové jablko, a najlepšia bola ako vždy cvikla. "Maľovanie" búchaním do šupiek z cvikle je u nás už dlhodobo obľúbenou činnosťou, a rozhodne to odporúčame vyskúšať :-) 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára